Mejerifri chiapudding med rabarberkompott

by Jessica

 

Här kommer dagens frukosttips! Jag har ett par andra chiapudding-recept här på bloggen, med chokladsmak och en med blåbär!  Jag föredrar att använda kokosgrädde men man kan blanda fröna med valfri vätska, tex mandelmjölk, kokosmjölk, grädde/vatten – det handlar ju om vad man själv föredrar. Har man en rinnigare vätska, tex mandelmjölk behöver inget extra vatten tillsättas.

Snabb Rabarberkompott ca 4 port:

200 g rabarber (frysta eller färska, skurna i slantar)

50 g hallon (alt jordgubbar)

En nypa vaniljpulver eller en vaniljstång

ca 1 msk citronsaft

Ev 1-2 tsk sötning

Koka upp rabarbern och hallon i en kastrull. Mosa med en gaffel och smaka av med citron, vanilj och ev sötning. Vill man ha en helt slät kompott så kan man stavmixa, jag föredrar dock lite bitar.

Låt svalna och häll upp u en burk, förvara i kylskåp. Kompotten passar bra som syrligt komplement till en enkel chiapudding eller tex Kesofrutti.

Mejerifri chiapudding grundrecept; 2 port:

2,5 dl kokosgrädde (jag använder Garants tetra)

0,5 dl vatten

3 msk chiafrön

En nypa salt

Ett par nypor vaniljpulver (kan uteslutas)

En skvätt citronsaft (neutraliserar kokossmaken något, kan uteslutas)

 

Gör såhär: 

Blanda kokosgrädde med chiafrön, vaniljpulver, salt och vatten. Vill man så kan man givetvis tillsätta en gnutta sötning, tex sötströ, men jag valde att utesluta det.

Låt blandningen stå i en skål över natten i kylskåpet (vill man äta samma dag brukar det gå bra efter en dryg timme i kylskåpet). Vid servering: blanda runt puddingen så det är en helt jämn röra, är den för tjock så tillsätt ett par msk vatten. Häll upp i två glas/burkar och toppa med tex bär, kokosflingor eller nötter.

Passar bra som frukost eller tex ett mellanmål.

img_20160910_091410

print

You may also like

Leave a Comment