Nyårskrönika 2017

by Jessica

Jag har sedan tidigare år skrivit en liten sammanfattning över året som gått. Oftast med fokus på viktnedgång och kost. Detta års krönika är lite annorlunda, även om jag kanske tar upp båda dom ämnena.

År 2017 kommer nog vara det mest intensiva och händelsefyllda år i mitt liv. Så mycket som har hänt att jag kommer behöva 2018 för att varva ner, haha.

Vi började året med att smyga med min graviditet, i februari gick vi ut offentligt med det och ju längre jag gick desto mer verkligt kändes det. Under graviditeten lyckades vi även pricka in att Eric bytte jobb (i januari), vi började leta efter större lägenhet, vi hittade tillslut vår fina 3a i Årsta och bestämde oss direkt för att slå till.

Det blev då snabba bud, sälja dåvarande bostad, flytta in i nya – samt renovera lite i den. Detta medans jag var gravid. Glöm inte att vi dessutom körde bröllopsplanering, hann med möhippa, svensexa och tillslut även gifta oss 6 Maj. Jag fick även uppleva att se min fina lillasyster ta studenten och gå på balen i somras, ett av mina stoltaste ögonblick!

Vi flyttade in i nya lägenheten i början av Juli och hann precis boa in oss innan det var dags för förlossning. 21 augusti förändrades vårt liv totalt när Ella föddes. Att vara med om en förlossning är absolut den häftigaste, starkaste och mest smärtsamma upplevelse jag haft. Den kärleken jag känner till henne vet inga gränser. Fokus under hösten och vintern nu har såklart varit att försöka landa i föräldraskapet. Att hitta rutiner, lära känna varann, läka efter förlossning och bara fokusera på Ella.

De som följt mig på Instagram vet att jag skrivit en hel del om mina upplevelser hittills som mamma. Det är inte lätt. Vissa dagar har jag gråtit hejvilt, jag har varit trött, sliten, hormoner åt skogen och känt mig förvirrad. Jag hade lite dopp i början , känt som baby blues – men är tacksam att jag tog mig igenom det. Det är okej att inte sväva på moln hela tiden och det är okej att inte kunna allt, herregud man är ju nybörjare. Nu efter 4 månader som mamma känner jag mig otroligt mycket säkrare och starkare i min nya roll och är helt säker på att jag gör ett bra jobb. För mig har det dock varit viktigt att skriva hur jag har upplevt allt, inte visa upp någon perfekt yta. Ella är det absolut bästa som hänt mig, men ibland ger hon mig gråa hår och så kommer det nog vara livet ut, haha. Ni som har barn förstår!

Utöver allt fantastiskt som hänt detta år har jag även insett att man inte kan ta saker för givet. Jag har förlorat ett par bekanta som gått bort i allt för ung ålder samt förlorat några vänner som jag trodde jag skulle ha vid min sida livet ut. Man får inse att man växer ifrån vissa personer men visst gör det ont. Livet är verkligen för kort för allt negativt man ibland har runt sig, det gäller att klippa vissa band. Jag förlorade dock en av mina bästa vänner, vet inte om vi nånsin kommer få tillbaka vår relation men just nu är det den bästa lösningen så vi får växa på olika håll. Oerhört mycket hjärtesorg har det varit över den relationen i år och man behöver försöka gå vidare.

Allt andra då? Vikten tex, ni har säkert läst om.min viktresa innan – det finns en hel del här på bloggen under kategorin ”min viktresa”. Jag hade börjat gå upp några kilon innan jag blev gravid och ma under graviditeten på mig 24 kg. Av dessa är ca 20 borta nu, men jag har ingen stress över ”mammakilon”. Jag bantar inte, räknar inga kalorier, hetsar inte och kommer inte börja göra det heller.

Under 2018 vill jag träna upp styrka i kroppen, komma igång lite igen. Jag är inte ute efter att gå ner massor i vikt eller jaga kilon – jag vill dock tillbaka till att känna mig starkare och orka mer. Både för min egen och min dotters skull. Barnvagnspromenader är början och förhoppningsvis kommer jag tillbaka till gymmet längre fram. Jag ser det som en investering i mig.

Kosten då? Detta började som en LCHF-blogg för att jag ville gå ner i vikt. Har kommit ganska långt sen dess och så även mitt tänk kring kost. Under graviditeten gick jag ifrån LCHF pga illamående och att jag inte klarade av viss sorts mat. Man kan absolut äta åt LCHF hållet som gravid men det blev för begränsat för MIG och blev bara jobbigt. Jag åt mest vanlig kost, blandade lite lågkolhydratskost men hade även dagar som bestod av pizza och glass. Ella mådde superbra hela vägen och även jag.

Under graviditeten blev det mer vegetariskt (både mindre kött och mejeriprodukter) vilket jag trivdes bra med. Jag äter inte nu heller enbart LCHF och känner att det är dags att utvecklas.

Recepten som kommer på bloggen framöver kommer efterspegla mer hur jag äter idag och vill äta. Jag vill inte längre sätta en stämpel på den kost jag äter. Säger man enbart LCHF så är det så mycket fantastisk mat som utesluts.

Recepten kommer fortfarande vara glutenfria och utan tillsatt socker. Jag äter dock frukt nån gång ibland, rotfrukter, linser, bönor, havre mm så det kommer komma recept som även innehåller sånt. Maten 2018 kommer således att vara mer varierad, mer vegetariskt (jag är INTE vegetarian men har märkt att jag mår bättre av att dra ner på kött, främst nöt och fläsk) Förhoppningsvis kommer recept som riktas till fler personer och når ut mer – men främst äter jag ju för min egen skull. Det kommer även finnas recept som enbart är LCHF/Paleo men tycker det är upp till var och en vad man vill äta och kan anpassa recepten hur man vill.

Jag ser mig nu mer inte som LCHFare – utan som Matfantast. Hemlagad, varierad, nyttig och framförallt god mat utan pekpinnar och skrikta regler. Matglädje helt enkelt!

En stor anledning till ändringen i kosten är också för att jag vill experimentera fram vad som passar just mig och min familj bäst. Jag vill inte att Ella ska växa upp med dåligt tänkt kring mat, förbud mot vissa produkter utan att hon ska våga prova sig fram. Jag har haft ansträngd relation till mat hela livet och kan jag motverka att min dotter också får det så kommer jag göra mitt bästa. Jag vill aldrig att hon ska hetsa över vågen, peta i maten eller ha ”ångest” för att hon ätit något onyttigt.

Jag hoppas att ni är med på denna resa. Det är dags att utvecklas.

Till sista vill jag tacka för att ni lagar mina recept, att ni kommenterar, delar recepten, peppar och hejar. Bloggen och sociala medier är inte mitt jobb utan enbart en hobby,men jag bryr mig mycket om den. Tack för ett fantastiskt 2017, skål för 2018!

Mer sånt här mat får det bli 2018:

 

 

 

 

 

print

You may also like

2 comments

Nette 2018-01-04 - 09:34

Så bra tänkt av dig. Just att fokusera på bra mat lagad från grunden när man är en familj, tycker jag är en utmärkt utgångspunkt. Jag har själv tre barn mellan 12 och 18 år och de har följt med mig från viktväktare till LCHF:are (ätit lchf sedan 2011) och även om jag äter strikt LCHF just nu gör inte de det, men de äter bra och ren mat utan alltför mycket tillsatser. Sen är det inte lätt att introducera blomkålsmos och grönkålssallad när barnen är äldre och redan vant sig vid makaroner och potatismos. Jag hade gjort en del annorlunda när de var små om jag hade haft den kunskap om kost och hälsa jag har idag, så klart, men tänker inte slå på mig själv för att de fick smörgåsrån och pulvergröt. De fick i alla fall middagsmat lagad från grunden också under min vv-tid, även om det lagades med flytande Milda istället för med smör, som idag.
Angående träning blir det dessutom roligare om man fokuserar på att bli starkare och smidigare än bara smalare, så lycka till!

Reply
SaraBlom222 2017-12-31 - 13:08

Jag tycker du jobbar på i bra takt efter din förmåga tidsmässigt och oklanderlig ❤
Mer av det under 2018 önskar jag mig du inspirerar mig och många andra! Själv är jag en Värmlänning i exil på västkusten och även om mina grabbar är nästan vuxna nu 17 1/2 och en på snart 20 så är igenkänningsfaktorn hög! Jag vill lära mig att byta ut iallafall 2 måltider i veckans till vegetarisk med eventuellt veganmat men min reumatism kanske kan vara ett hinder få kag under behandling behöver tillskottet av lakto/ouvo

Reply

Leave a Comment