Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Saftiga älgköttbullar med kantarellsås

av Jessica 2016-11-02

Dagens rejäla men grymt goda middag blev älgköttbullar med kantarellsås. Till det serverade jag mitt goda blomkålsstomp och inlagda gurka, recept till båda dessa hittar du HÄR (länk)

Det här är ingen fancy mat utan redig husman, men det är sån mat vi gillar bäst här hemma.

Får man inte tag i älgfärs går det bra med hjort eller vildsvin också om man vill ha ”vilda” köttbullar – vill man hs lite mer traditionella så ta högrevsfärs/nötfärs.

img_20161102_175338

Älgköttbullar ca 4-6 portioner (ca 21 stora köttbullar)

500 g älgfärs

Ca 200 g fläskfärs*

1 ägg

Ca 1-1,5 dl vispgrädde

1 stor eller 2 små gula lökar

Salt, peppar

1-2 msk kalvfond

1 näve hackad persilja (kan uteslutas, tillsätt isåfall valfri annan krydda)

Smör till stekning

*Fläskfärsen är perfekt att blanda just viltfärs med eftersom vilt kött är väldigt magert. Kan uteslutas och öka mängden viltfärs men risken finns att köttbullarna blir lite torra då. 

 

Gör såhär:

Finhacka löken, stek hälften av löken mjuk i lite smör och låt svalna något. Blanda snabbt samtliga ingredienser till en jämn smet, men överarbeta den inte, räcker att alla ingredienser har blandats. Krydda med rikligt med salt och peppar.

Blöt händerna med kallt vatten och rulla försiktigt jämnstora köttbullar av smeten. Bryn köttbullarna några min i smör i en stekpanna så de får fin stekyta. Lägg köttbullarna i en ugnsform och kör klart dom i ugnen på 175 grader i 15-25 min (beroende på hur stora du gör dom). Skär en köttbulle i mitten för att dubbelkolla att de är genomsteka. Medan köttbullarna är i ugnen så passa på att göra såsen.

img_20161102_175256

Kantarellsås 4-6 portioner:

Ca 200 g trattkantareller (vanliga går också bra)

2 schalottenlökar

3-4 dl grädde

1-2 msk kalvfond

Ev en skvätt tamarisoya (glutenfri soya)

Salt, peppar

En klick smör

Gör såhär:

Finhacka schalottenlök. Hetta upp en stekpanna och lägg i den torra svampen, fräs lite försiktigt i den torra pannan för att svampen ska vätska av sig. När vätskan dunstar, klicka i smöret och tillsätt löken. Bryn allt sammans tills löken mjuknat. Slå på grädde, fond och ev soya. Salta och peppra. Låt såsen koka upp och puttra ca 15 min tills den reviderat och tjocknat. Servera med köttbullarna och valfria tillbehör.

Här kommer bildbomben!

img_20161102_162812

img_20161102_163046

img_20161102_163358

img_20161102_174557

Älgköttbullar

img_20161102_175743

 

 

 

print
ÄlgÄlgköttbullarkantarellerKantarellsåsköttbullarRöror/SåsersvampSvampssåsViltViltköttbullar
1 kommentar
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Ostpizza i folieform
nästa inlägg
Stekt falukorv & stuvad blomkål

Du kanske också gillar

Enkel krämig Kesoröra

2016-06-11

Svamprisotto med smak av tryffel samt helstekt örtkyckling i ugn.

2014-12-23

Lammstek, kryddsmör och polkabetssallad

2015-04-14

Fransk Kycklinggryta

2017-04-04

Lövbiffswok

2016-02-03
Sockerfri glögg

Hemmagjord Björnbärsglögg

2016-11-28

Haricot verts puré & Lammracks

2016-07-04

Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

2020-11-11

Kräftskiva a´la Tjockkocken

2015-08-31

Söndagsmiddag: Köttgryta Långkok med blomkålsris

2015-03-17

1 kommentar

Anonym 2018-11-07 at 09:10

mat

Svara

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo