Länge Leve Blomkålen – Alla mina favoriter!

by Jessica

Uppdaterat 2018-07-24. Påfyllt med flera recept.

Hade någon frågat mig för några år sedan vad jag tycker om blomkål så hade jag sagt – ”usch, det är det värsta jag vet och det luktar illa”. För sanningen och säga så har jag aldrig varit en grönsaksmänniska – tills jag började med LCHF.

Innan dess och speciellt under min uppväxt så har min grönsakskvot i stor del bestått av tomat, gurka och isbergssallad, inspirerande eller hur?

För mig har min resa inom lågkolhydratkostens värd främst blivit en upptäcksresa i grönsakernas tecken. Nu äter jag med glädje vitkål, fänkål, broccoli, pumpa, paprika, spenat, ruccola, mm. Men min allra käraste grönsak är nog blomkålen, för att den är så användbar!

Jag har många som skriver till mig ”jag tycker inte om blomkål, vad kan man annars äta” – de flesta av dessa tror jag har samma bild av det som jag hade innan. Överkokt, mosig, vattendränkt blomkål utan textur eller smak. I de fallen förstår jag er, det är inte gott, det får mig och tänka på miserabel skolmatslunch.  

Blomkål är tvärt om extremt användbart och går att göra många smarriga rätter med. Jag tänkte därför lista mina favoriter här nedan som jag sedan tidigare här på bloggen och hoppas ni vågar prova.  Klicka på receptnamnet för att komma till respektive recept. Så nu utmanar jag er – våga börja älska blomkål!

Kyckling och blomkålsgryta

 1. Stuvad Blomkål – perfekt tillbehör till korv, kyckling och fisk mm. 
 2. Mejerifria Blomkålswraps – Varför inte göra dessa till nästa tacokväll och ha som tortillabröd?
 3. Blomkålsrisotto – ljuvligt gott och perfekt bjudmat till fest!
 4. Blomkål & parmesanpuré – Lent och krämigt – passar en god köttbit, söndagssteken eller vilt.
 5. Blomkålsmos – Bästa substitutet mot vanligt potatismos. Passar till det mesta!
 6. Varm blomkålssallad – Passar perfekt till köttfärsspett, biffar, kyckling mm
 7. Ugnsrostat Blomkålsris – Ett bra substitut till vanligt ris till rätter som korvstroganoff & olika grytor
 8. Blomkålsgratäng ala Mac & cheese: – Krämigt, ostigt och alldeles alldeles underbart – inga tillbehör behövs  
 9. Vitlöksrostad blomkål – gott till lamm, nötstek, vilt, kyckling – enkelt och gott!
 10. Blomkålspilaff – Färgglatt och kryddigt tillbehör till tex kyckling
 11. Blomkålstabbouleh – Grymt och fräscht tillbehör till tex grillat eller biffar
 12. Blomkålsstomp – variant av blomkålsmos men lite annan textur, kanon till köttbullar, pannbiff eller falukorv
 13. Super snabb kyckling och blomkålsgryta
 14. Smörstekt blomkål och fänkål – perfekt till fisk.
 15. Krämig blomkålssallad – istället för potatissallad
 16. Blomkålshummus !!! Krämigt och fantastiskt gott.
 17. Blomkålsstek – grymt bra vegoalternativ
 18. Blomkålspytt / Fried Rice
 19. Shepards Pie
 20. Klassisk kasslergratäng med blomkålsris

Blomkålstabouleh, foto av Emma Shevtzoff

print

You may also like

5 comments

Anette 2017-12-29 - 23:05

Tack för recepten! Här får du ett recept tillbaka! Med blomkål såklart:
Floridasallad
1 blomkålshuvud
1 isbergssalladshuvud
2 pkt bacon stekta i bitar
1 burk majonnäs
Stek bacon i bitar och låt svalna på papper. Hacka sallad och blomkål i små bitar och blanda i majonnäs och bacon. Klart! Salladen kan användas på samma sätt som potatissallad eller i lunchlåda med kokta ägg. Receptet kommet från kolhydraterifokus men har modifierats en aning, jag har mer bacon i för att slippa salta och göra den rinnig. Salladen håller flera dagar i kyl. Jag har ibland i lite hackad rödlök eller små syltgurkor, testa!

Reply
Crissy 2016-11-19 - 06:16

If not for your writing this topic could be very cootulnved and oblique.

Reply
Nette 2016-11-10 - 07:11

Hur kan man leva utan blomkål? 😉 Äter den på alla möjliga sätt, precis som dina bilder visar, utom just kokt, haha. Det går inte!
Blomkålswrap har jag inte testat. Det måste jag göra. För ett tag sedan gjorde jag pizzabotten på blomkål. Den botten fick tummen upp av alla i familjen, även av de två kräsna som helst vill ha vetemjölsbotten.
Och blomkålstabbouleh…hur gott är inte det?! Bjöd på det på ett kalas en gång och det var riktigt lyckat. Brukar äta det med fiskbiffar och majonnäs.
Herregud, jag vill bara åka hem och laga mat nu, haha! Tack för inspiration och ha en fin dag!

Reply
Emelie 2016-11-07 - 15:52

Jag älskar blomkål – när den är tillagad på rätt sätt! Jag undrar dock vad den sista bilden är för något (den som ser ut som lasagne). Jag lyckas inte hitta den när jag trycker in mig på recepten 🙂 Till helgen ska jag göra något väl utvalt av dina recept till en fin köttbit. Och i veckan ska jag göra blomkåls- och salamipanna. En enkel rätt som en slags blomkålsstuvning med salami och så bara en enkel sallad till. Så mycket gott det finns!

Reply
Jessica 2016-11-07 - 16:37

Det är min Shepards Pie, i den rätten har jag en variant av blomkål. Väldigt gott! – receptet hittar du här: https://www.tjockkocken.se/tjockkockens-shepards-pie/

Reply

Leave a Comment